Община Русе ще даде началото на социалната услуга Кризисен център за непридружени

...
Община Русе ще даде началото на социалната услуга Кризисен център за непридружени
Коментари Харесай

Община Русе ще предлага повече социални услуги

Община Русе ще даде началото на обществената услуга „ Кризисен център за непридружени деца, непознати жители и деца бежанци в риск “

Дейността ще бъде финансово обезпечена от държавния бюджет и от нея ще могат да се възползват 16 консуматори. Това стана ясно на днешното съвещание на Общинския съвет, на което общинските съветници гласоподаваха с единогласие смяната, оповестиха от там.

Новата услуга цели гарантирането на правата и ползите на непридружени деца, непознати жители и деца бежанци, като ще бъдат основани условия за развъждане в безвредна среда и приемане на експертна поддръжка. Община Русе ще разпореди осъществяването на активността на снабдител след провеждането на конкурс. 12 души се чака да бъде личният състав, който ще се грижи за ползвателите на Кризисния център за непридружени деца, непознати жители и деца бежанци в риск.

Община Русе е кандидатствала за още една нова обществена услуга, която през днешния ден бе гласувана от общинските съветници. „ Грижа в дома “ цели да се обезпечи поддръжка в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа, като бъдат разширени опциите за даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Дейностите, осъществявани по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027, ще се извършват в период от 12 месеца, а броят на потребителите, които ще могат да аплайват, е 493 лица. Ако Община Русе бъде утвърдена, услугата ще е изцяло безвъзмездна за ползвателите ѝ, а дейностите по нейното осъществяване ще бъдат предоставени на отдел „ Социални действия “.

От 1 ноември пък ще бъде повишен потенциалът на две от към този момент съществуващите обществени услуги на територията на общината. Потребителите на „ Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания " ще набъбнат от 6 на 10 души, а „ Дневен център за деца и младежи с увреждания " седмична грижа ще усили потенциала си от 20 на 30 ползватели. Финансирането на двете действия ще продължи да бъде държавно делегирано.

На днешната сесия на Общински съвет стана ясно и че се удължава срокът за осъществяване на обществената услуга „ Топъл обяд “. Потребителите ще получават храната, приготвена в Общинско дружество „ Обществена столова и обществени жилища “, до края на септември 2025 година В момента с помощта на плана биват хранени над 250 нуждаещи се.

Община Русе кандидатства и по Целева стратегия „ Патронажна подвижност за доставка на топъл обяд “ за закупуване на неупотребяван лекотоварен автомобил за разнос на храна до потребителите на обществената услуга. Субсидията по програмата ще е в размер на 39 600 лева, а 10 % от тях ще е съфинансирането от Община Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР